Műsoraink

Az Alpha Rádió 2014. május 09.-én kezdte meg sugárzását kisközösségi rádiós médiumként Székesfehérváron a Vörösmarty tér 1. szám alatt található stúdióból a 88,9Mhz frekvencián. A rádió működtetője az Alba Regia Kft . Vételkörzetünk Székesfehérvár belvárosa, a rádióval elért lélekszám 9000 fő.

Az Alpha Rádió tematikus műsorszerkezettel az állattartó és állatszerető fehérvári lakosoknak szól, legfőképpen állatokról , azok tartásáról, betegségeikkel kapcsolatos teendőkkel jó tanácsokkal látja el hallgatóit.

A rádió műsorszerkezete is ennek az elvárásnak kíván elsősorban megfelelni.

Műsorkoncepció

Az ALBA REGIA Műsorszolgáltató Kft. médiaszolgáltatói tevékenységének céljaAz ALBA REGIA Műsorszolgáltató Kft. médiaszolgáltatói tevékenységének alapvető célja, hogy napi műsoridejének túlnyomó részében az Mttv. 66. § (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott céloknak megfelelő közösségi médiaszolgáltatás megvalósítása:

 

 1. olyan lineáris közösségi médiaszolgáltatás nyújtása, amelynek keretében „egy meghatározott társadalmi, nemzetiségi, kulturális vagy vallási közösség tájékoztatásra irányuló különleges igényeit szolgálja ki.”

 

Kiemelten:

 • egy meghatározott társadalmi csoport (az állattartók, állatokkal foglalkozó szakemberek, laikusok, valamint állatbarátok) részére olyan átfogó médiaszolgáltatás nyújtása, amely a lehető legtöbb információval szolgál ezen csoport tagjai részére;
 • a legújabb orvostudományi valamint állat-orvostudományi kutatásokkal, gyakorlattal kapcsolatosan ismeretterjesztő feladatok ellátása, az új tudományos eredmények bemutatása
 • emellett az Alpha Rádió markánsan körülhatárolható kisközösségi célcsoportja számára olyan kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatást, valamint egyéb állat egészségügyi témákkal kapcsolatos tájékoztatást nyújtson, amely megfeleltethető a közszolgálati céloknak.

 

Az Alpha Rádió médiaszolgáltatói tevékenységének célja egy meghatározott kisközösségi célcsoportnak szóló tematikus műsorstruktúrára épülő műsorfolyam készítése és sugárzása napi 24 órában. Az Alpha Rádió műsortervében megjelölt műsorok döntő része az Mttv. 83.§ (1) j) pontjában megjelölt: az „egészséges életmódot elősegítő ismeretek terjesztése” közszolgálati célnak feleltethető meg, emellett a műsorok nagy része az Mttv. 83.§ (1) i) pontjában foglalt: az „oktatási és ismeretterjesztő feladatok ellátása, az új tudományos eredmények bemutatása” közszolgálati célokat is szolgálja, mivel a szándékunk szerint a tematikus műsorokban orvosokat, tenyésztőket szólaltatunk meg, akik legújabb egészségügyi eredményekről, kutatásokról, betegségekről és azok gyógymódjairól számolnak be.

Az Alpha Rádió médiaszolgáltatói tevékenységének célja a hallgatók körében a felelős állattartás eszméinek maradéktalan betartása, a környezetünkben tapasztalt az állatokat érő veszélyeztetésre való figyelemfelhívás, és cselekvés ha ilyet tapasztalnak. Célunk a tematikus műsorok révén szemléletváltás és az állatvédelem valamint az állatokról való gondoskodás mint gondolkodásmód erősítése a lakosság körében.

A kiegyensúlyozott, hiteles tájékoztatás érdekében politikai kommunikációt nem végez a rádió, politikai hirdetéseket még kampányidőszakban sem sugároz a rádió. Az Alpha Rádió médiaszolgáltatói tevékenységének célja egy jó minőségű, az állattartással, mind hobbi, mind pedig tenyésztői hallgatók számára közérthetően megfogalmazott tematikára épülő, s ezáltal döntő részben közszolgálati jellegű műsorok sugárzását felvállaló, kifejezetten egy adott kisközösségi célcsoport igényeit kiszolgáló kisközösségi rádió üzemeltetése. Magyarországon jelenleg nem működik kifejezetten állategészséggel, állattartással, tenyésztéssel kapcsolatos tematikára épülő médiaszolgáltató, ezért az Alpha Rádió unikumnak számít a médiaszolgáltatók körében.

Az Alpha Rádió hosszú távon lehetőséget nyújt a célcsoport közszolgálati információs igényének kielégítésére az állat egészséggel, állattartással kapcsolatos témakörökben. A rádió heti műsorterve a tervezett célcsoport, vagyis az állategészség az állatok és emberek együttélése, valamint az állattenyésztés iránt érdeklődő hallgatók igényeihez igazodó tematikus közszolgálati műsorokból áll össze.

A műsorok összeállításában aktívan közreműködnek a székesfehérvári Állat Kórház orvosai, akik örömmel vállalják fel ezt a kommunikációs feladatot. Az állattartók valamint az orvosok számára a rádió kitűnő tematikus közszolgálati funkciót tölthet be, hiszen az érintettek első kézből tájékozódhatnak az állatbetegségekkel, és azok gyógyításával kapcsolatos egészségügyi hírekről, eseményekről, eredményekről. Az orvosok, és tenyésztők pedig a kommunikációs csatorna révén közvetlenül fejthetik ki prevenciós, illetve gyógyító-nevelő munkájukat a felelős állattartás mint gondolkodásmód kialakításában. Ezáltal a hallgatók széles körben és közvetlenül informálódhatnak az állataikat érintő betegségekről, javasolt kezelésekről, terápiás módszerekről „kis” kedvenceik egészségének fenntartása érdekében javasolt preventív intézkedésekről, és a legújabb kutatási eredményekről.

Az ALBA REGIA Műsorszolgáltató Kft. az alábbi kulturális területek, témák bemutatását vállalja

 

Tekintettel arra, hogy az Alpha Rádió a székesfehérvári Állat Kórház telephelyén működik és az állategészségüggyel kapcsolatos tematikus rádiós műsorstruktúrát valósít meg, így kiemelten az alábbi témák, témakörök bemutatására törekszik:

 • kisközösségi célcsoportot érintő helyi hírek, közéleti hírek, információk közzététele, kiemelten állategészségüggyel kapcsolatban
 • egészségügyi hírek, információk sugárzása;
 • a régió állategészségügyi és szabadidős eseményeinek hírei, állatkiállítások, maguk az események bemutatása, szervezők, alkotók bemutatása;
 • a kisközösségen belül kiemelkedő állategészségügyi tevékenységet végző személyek, szervezetek munkájának bemutatása;
 • az állategészségügy területén történt elsősorban helyi események, programok, kutatások, eredmények bemutatása, elemzése;
 • a székesfehérvári Állat Kórház munkájának bemutatása, beszélgetések orvosokkal, tenyésztőkkel;
 • helyi kulturális események hírei, kulturális események bemutatása, elsősorban az állattartásra fókuszálva
 • orvosi konferenciák szakmai eseményeinek, eredményeinek bemutatása,
 • a fenntartható fejlődés, az alternatív energiák felhasználásának, és a társadalmi felelősségvállalásnak a bemutatása, propagálása

 

Az Alpha Rádió célja a napi műsoridő döntő többségében egy igényes, az állategészséggel, kapcsolatos tematikára épülő műsorszerkezet kialakítása.

A program kialakításáért felelős vezetők igyekeznek a műsortervet folyamatos szakmai kontroll alatt tartani és a meglévő igényekhez igazítani.

Fontosnak tartjuk a kisközösségi célcsoporthoz tartozó hallgatók gyors, hiteles és sokoldalú informálását az állategészségügyi témákkal kapcsolatosan,

 

Emellett kiemelt szerepet szánunk az interaktív műsorok révén a hallgatók aktív fejlesztő hatású részvételének és a célközönség folyamatos képességfejlesztésének. A műsorok között nagy szerepet szánunk az interaktív műsoroknak, melynek keretében a téma iránt érdeklődő hallgatók betelefonálhatnak, hozzászólhatnak a műsorokhoz, ajánlhatnak olyan témákat, amelyek még nagyobb célközönséget érinthetnek, s szabadon elmondhatják véleményüket, élményeiket, tapasztalataikat a hallottakkal kapcsolatban.